Osteopathie

Wat is osteopathie?

Hoewel osteo bot betekent en pathos ziekte, richt de osteopathie zich ook op de organen, schedel, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel. De therapeut richt zich op de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels in het lichaam en gaat opzoek naar eventuele blokkades om deze te verhelpen. Omdat de osteopathie ook een holistische visie kent weet de therapeut dat alles samenhangt en dat een oorspronkelijk probleem een mogelijke andere aard kent. Een voorbeeld hiervan is dat een blokkade in de wervelkolom kan leiden tot orgaanproblemen en andersom! Vergeet hierbij ook zeker niet dat zo’n blokkade bijvoorbeeld kan leiden tot singelnijd. Het spreekwoord: “verder kijken dan je neus lang is” komt hier mooi van toepassing!

Binnen de osteopathie wordt gesproken over een laesie. Dit betekent dat een bepaald gewricht een voorkeurshouding heeft waardoor de bewegingsvrijheid, kracht en/of uitslag wordt beperkt. Deze beperking leidt overigens ook tot een verminderde doorbloeding. Zie dit bijvoorbeeld alsof een tuinslang wordt dichtgeknepen. De therapeut kent meerdere technieken om eventuele laesies op te heffen. Hiermee wordt beoogt de bewegingsvrijheid, de doorbloeding en drainage te vergroten en bevordert zo ook het zelfherstellend vermogen. In tegenstelling tot chiropractie werkt een osteopathisch therapeut niet door middel van kracht en manipulaties, maar wijst de therapeut het lichaam welke richting de juiste is.

Waarvoor wordt osteopathie ingezet?

Heb je het idee dat jouw paard beperkt is in zijn bewegen? Mogelijk kan de therapeut een uitkomst zijn. Een laesie uit zich vaak door:

  • gevoeligheid
  • ongelijke paslengte
  • moeite met buiging
  • onbalans (gelinkt hieraan is moeite met aanspringen in galop of steeds aanspringen in de verkeerde galop)
  • verandering in spier-, bind- en huidweefsel 
  • verandering van doorbloeding en de uitwisseling tussen bloedvaten en weefsels
  • verandering van de vegetatieve en viscerale functies van de weefsels (zij regelen de onwillekeurige werking van alle organen en zijn nodig om te overleven)