Craniosacraal therapie

Wat is craniosacraal therapie?

De hersenen zijn het besturingssysteem van het lichaam en samen met het ruggenmerg en alle zenuwen vormen zij het zenuwstelsel. Het regelt alle handeling; van het aansturen van spieren, het verwerken van zintuiglijke prikkels tot het verloop van emotionele- en verstandelijke processen.

Kortom; het zenuwstelsel regelt dus de werking van het lichaam. Het craniale ritme wordt gezien als het ademhalingssysteem van dit zenuwstelsel. Dit ritme bestaat uit het hersenvocht wat aangemaakt wordt in de ventrikels (open ruimte in de hersenen) en wat in een soort eb en vloed beweging zich voort beweegt tussen de hersenen (het cranium) en het heiligbeen (het sacrum) via de hersen- en ruggenmergvliezen. De functie hiervan is onder andere het aan- en afvoeren van voedings-/afvalstoffen en het bewaren van een goede biochemische omgeving voor zenuwcellen. 

De eb en vloed beweging wordt veroorzaakt door het pompsysteem in de hersenen. Hierbij is het belangrijk dat de botten van de schedel ten opzichte van elkaar goed kunnen uitzetten en inkrimpen. Wanneer dit niet het geval is spreken we van een blokkade; het systeem werkt niet optimaal. Je kunt dit vergelijken met een knik in een tuinslang. Je kunt je voorstellen dat wanneer er aan het begin van de cyclus een blokkade zich vormt dit zich doortrekt in de rest van het lichaam en dit leidt tot een disbalans; de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen verloopt niet optimaal. Afhankelijk van de plek van de blokkade heeft dit verschillende uitwerkingen op het lichaam en zijn de symptomen hiervan afhankelijk.

Een therapeut die werkt met craniosacraal therapie zal deze disbalans willen opheffen door zachte manuele technieken (dus geen manipulaties) toe te passen op de plaats waar de blokkade voorkomt. Hiermee bereikt de therapeut dat het ritme weer vloeiend loopt, de systemen weer werken en het zelfherstellend vermogen wordt geoptimaliseerd.

Waarvoor wordt craniosacraal therapie ingezet?

Craniosacraal therapie kan altijd worden ingezet! Blokkades in het systeem zijn er altijd en hiernaast is het een vorm van therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevordert. Daarnaast is het de ultieme therapie voor ontspanning!

Specifieke klachten waarbij craniosacraal therapie helpend is zijn onder andere;

  • headshaking
  • na bezoek van de tandarts!
  • hangen in halster
  • stressgerelateerde klachten
  • trauma van buitenaf
  • hoofdschuwheid
  • problemen met het bit
  • hoofdpijn
  • gedragsproblemen