Shiatsu

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is gebaseerd op de Oosterse geneeskunde en kent veel gelijkenissen met acupunctuur. Bij deze therapievorm wordt er vanuit gegaan dat er CHI (= energie) door het lichaam stroomt door verschillende kanalen welke meridianen genoemd worden. Deze meridianen zijn met elkaar verbonden en voorzien de cellen in ons lichaam van energie. Bij stress, ziekte en eventueel ook trauma van buitenaf wordt de energiestroom geblokkeerd en is de balans van gezondheid weg. Bij Shiatsu gaat de therapeut opzoek naar deze blokkades en verhelpt het exces of de deficiënte aan energie door lichte druk uit te oefenen op de drukpunten die ook bij acupunctuur worden gebruikt.

Vanuit deze visie wordt er ook gewerkt vanuit de elementenleer en wordt de behandeling aangepast aan de verschillende paardentypes en fases die er bestaan volgens de vijf elementen en de meridianen die hiermee samenhangen. De types zijn te verdelen in; water, hout, vuur, metaal en aarde.

Wist je ook dat er meerdere vormen van CHI bestaan? Zo heb je verworven Qi; dit is de energie waarmee je geboren wordt en waar je geen invloed op hebt. Daarentegen bestaan er drie vormen van Qi waar je wel invloed op hebt; voedsel Qi, verdedigings Qi en de meridiaan Qi. Des te belangrijker dus ook hier dat in de behandeling ook de omgeving en manier van houden goed onder de loep wordt genomen voor een effectief resultaat.

De meridianen dragen bijna allemaal de naam van een orgaan. In totaal lopen er 12 meridianen door het lichaam en kennen zij 350 drukpunten. Een aantal van deze punten zegt iets over de meridiaan zelf, andere punten zeggen juist iets over het betreffende orgaan. Door deze punten af te gaan kan er onderzocht worden of er een exces of deficiëntie aan energie in een orgaan bestaat wat ons mogelijk iets kan vertellen over de werking van het orgaan. Als therapeut behandel je deze drukpunten om de balans weer te herstellen.

Waarvoor wordt Shiatsu ingezet?

Door opzoek te gaan naar eventuele excessen of deficiënties van energie in de meridianen kan er onderzocht worden waar eventuele problemen zich voordoen. Door dit te beïnvloeden en ervoor te zorgen dat de energiebanen weer juist gaan stromen stimuleer je de bloedsomloop, het lymfesysteem, de zenuwen en hierdoor uiteraard het zelfherstellend vermogen. Daarnaast genieten de meeste paarden enorm van deze behandeling en zorgt het voor een hele fijne ontspanning!

Ter ondersteuning kan Shiatsu worden ingezet voor:

  • stimulatie zelfherstellend vermogen 
  • versterking van het immuunsysteem
  • ontspanning van vermoeide spieren
  • ontstressen en aanmaken endorfines
  • helpt bij pijnlijke rug, en stijfheid in nek en schouders
  • helpt bij gewrichtspijn
  • helpt bij hormonale disbalans