Craniosacraal

Fascia; fascia release en ontwindingen

Fascia is de verbindende factor in het lichaam, zowel van ons als van het paard. Hoewel we denken dat het lichaam voornamelijk staande wordt gehouden door onze botten en spieren zouden we zonder dit fasciale magische web niet op onze benen kunnen staan. Van top tot teen zit het lichaam vol met dit bindweefsel; fascia ligt rondom alle organen, spieren, bloedvaten, zenuwen, botten en gewrichten. Buiten het feit om dat fascia belangrijk is voor de ondersteuning en structuur van het lichaam is fascia ook van groot belang voor het transport van afval- en voedingsstoffen en geeft het een doorgang voor zenuwen en bloedvaten.

Normale fascialagen zijn glad en strak, maar wanneer er zich trauma voordoet komen er restricties in de lagen. Trauma kan veroorzaakt worden door interne of externe processen en kunnen zowel op fysiek, als mentaal, spiritueel en energetisch niveau plaatsvinden. Restricties zorgen ervoor dat het transport van de vloeistoffen wordt onderbroken waardoor ook de fysiologie wordt beperkt. Dit kan leiden tot verminderde beweeglijkheid in ledematen, maar zeker ook het functioneren van organen.

Omdat restricties gevoeld kunnen worden als golfachtig patroon, vouwen of cystes kunnen zij ook behandeld worden! Door het toepassen van een v-spread, fascia glide, diafragmatechnieken, ontwindingen en dubbelcontact technieken worden de restricties in de fascia opgeheven waardoor de weefsels weer normaal kunnen functioneren en eventuele beperkingen worden opgeheven.